Historik

När började det seglas på Bolmen?

Möjligen för tusen år sedan i modifierade ekstockar eller vikingaskepp. Men den första nöjesbåten kom först i början av 1900-talet. Den ägdes av Knut Björkman vid Ryds sågverk vid Byholma. Han seglade med en öppen träbåt med ett sprisegel. 1917 lades sågverket ner och Björkman flyttade till Ljungby stad vilket omöjliggjorde vidare seglingar.
Ungefär 1920 ägde Ljungbybon CW Granqvist en segelbåt. Den såldes vidare till en man vid namn Möller.
På 1930-talet flyttade guldsmeden Gustav Axelsson till Ljungby. Han hade seglat på Mälaren och Vänern. Han hade även ett stort intresse för musik, vilket förde honom i möte med biografmusikant Carl Bergström som också ägde en segelbåt. Tillsammans byggde de dom första kanoterna av modell C. I jämförelse med andra båtar vid samma tid var C-kanoten snabb men ändå sjövärdig.
1937 började Gustav Axelsson att konstruera C-kanotens efterföljare. Resultatet blev kanotkryssaren. Med sina sju meter i längd och två meter i bredd var den ett slagskepp i jämförelse med övriga kanoter på sjön. Det var den modellen som seglade längst på Bolmen.

I april 1936 bildades Ljungby kanotförening. Där fick även kanotseglarna vara med. Men på sjön så gjorde seglarna sitt och paddlarna något annat. Därför skapades två sektioner inom föreningen. Efter andra världskriget så anslöt sig många nya till paddlarsektionen. Därför började röster att höjas om att starta en ny klubb endast för seglare.
Den äldsta noteringen om klubben kommer från ett nummer av ”smålänningen” i augusti 1948: ” Det är några segelantusiaster, som tagit initiativet till seglartävlingarna, och baktanken med arrangemanget är att så småningom bilda en seglarklubb”. Tävlingen gick av stapeln den 3 augusti utanför Bolmstad. Klasserna delades in i kanot större, kanot mindre och övriga båtar. Tydligen var tävlingen en succé, för den 29 samma månad anordnades en ny tävling med samma klasser.
Under 1950-talet kom de nya plastbåtarna som finnjolle och okjolle till Bolmen. De var snabbare än kanoterna. Därför började kanoterna försvinna, några skrotades och andra såldes till klubbar och entusiaster som tar hand och vårdar kanoterna som seglade på Bolmen.

Mål

Angantyr har som mål att skapa intresse för och främja sjölivet inom Ljungby Kommun.
Verksamheten omfattar aktiviteter för både barn, ungdom och vuxna. Är man intresserad kan man alltid kontakta någon inom föreningen för att se om inte någon aktivitet skulle passa dem.

Denna sidan om historien om SSAngantyr är långt ifrån färdig. Har Du någon bild från början, lite fakta eller någon annan åsikt så mejla dem till info@ssangantyr.org, tack.